Training Mindfulness voor mantelzorgers

De Mindfulness training wordt door de gemeente Druten gesubsidieerd voor mantelzorgers.

Er zijn veel emoties en gevoelens die ontstaan en versterkt worden als je voor iemand zorgt. Denk aan verdriet, boosheid, frustraties, ongeduld, zorgen maken, schaamte. Maar het geeft ook innerlijke rust als je de zorg voor een dierbare zelf kunt doen, kostbare momenten die je nog samen kunt delen.
Tijdens een Mindfulness training leer je alle emoties toe te staan, het mag er zijn zonder dat je erin verdrinkt. Dus geen energie meer stoppen in het wegduwen van je eigen emoties maar energie stoppen in het toestaan van je eigen emoties.
Door je eigen emoties te onderzoeken ben je beter instaat ermee om te gaan.

Als mantelzorger ben je gericht op de zorg van een ander, in de Mindfulnesstraining leer je om vooral ook goed voor jezelf te zorgen, vriendelijk te zijn voor jezelf. Ontdekken wat je eigen wensen en behoeften zijn, je passies ontdekken, balans krijgen tussen jouw energiegevers en energievreters. Als mantelzorger kun je regelmatig geconfronteerd worden met overbelasting, piekeren, fysieke klachten, financiële beperkingen en weinig sociale contacten. Allemaal stressfactoren die niet te voorkomen zijn. In de Mindfulnesstraining leer je dat je een keuze hebt hoe je met deze stressfactoren Mindful om kunt gaan. In de mindfulnesstraining oefen je je aandacht, net zoals je spieren traint. Door steeds weer terug te keren naar het huidige moment zoals het is, met vriendelijke, milde aandacht. Je leert hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met die belastende situatie en met de heftige emoties die er soms mee gepaard gaan. Je leert hoe je ook in moeilijke, stressvolle omstandigheden voor jezelf kunt blijven zorgen. Daardoor krijg je weer het gevoel dat je weer regie hebt over je leven. Ook al is er verdriet, zorg of pijn.

Een goede gezondheid van de mantelzorger heeft ook een positieve invloed op de gezondheid van degene voor wie ze zorgen, dus indirect help je daarmee ook de patiënt.

Met de bewuste keuze om Mindful (mantel)zorg te geven leer je op een andere manier met dit ongemak in je leven om te gaan. Mindfulness maakt je bewust van ervaringen en je reacties daarop en daardoor ontstaan er inzichten en keuzen.

Onderzoek heeft aangetoond dat door  een Mindfulness 8-weekse (MBSR):

 • 50% van de mantelzorgers de kwaliteit van hun leven beduidend heeft kunnen verbeteren.
 • Men meer grip heeft op hun leven en  beduidend minder druk ervaart.
 • Het sociale functioneren sterk is toegenomen en het vragen om hulp sterk verbeterd is.
 • De beleving verandert van hoe  je als mantelzorger het zorgen voor een ander ervaart.

Wat leer je in een mindfulnesstraining:

 • anders omgaan met emoties zoals frustratie, angst en boosheid;
 • automatische patronen herkennen en bewuster keuzes te maken waardoor er ruimte ontstaat om op een gezonde manier te reageren en je minder gaat piekeren;
 • meer in balans te zijn en meer rust te ervaren;
 • je aandacht beter te richten en in het hier en nu aanwezig te zijn;
 • respectvol en zonder oordeel – milder – naar jezelf te kijken en naar dat wat er is.
 • effectiever om te gaan met complexe situaties en druk. Minder stress, meer succes.

Inmiddels zijn er al twee trainingen voor mantelzorgers aangeboden.

In oktober start er een nieuwe training. Klik op de link hieronder voor meer informatie!

Download hier de pdf >

 

 

TANDEM-project : Training in AaNdacht voor mensen met DEmentie en Mantelzorgers 

De training is bedoeld als groepstraining voor ‘dyades’: personen met beginnende dementie én hun mantelzorger samen. Samen de training doorlopen biedt de mogelijkheid om via aandachtstraining een pas op de plaats te maken en een nieuwe gemeenschappelijke basis te ontwikkelen die gericht is op, zien van, en vrede hebben met, wat er al aanwezig is in het moment, met mildheid en compassie voor elkaar. Deze gezamenlijke ‘herstart’ geeft nieuwe ruimte aan alles wat er (ondanks de veranderingen die de ziekte met zich meebrengt) nog steeds wel mogelijk is. Tijdens deze training leer je om vooral ook goed voor jezelf te zorgen, vriendelijk te zijn voor jezelf en te ontdekken wat je eigen wensen en behoeften zijn. Alle deelnemers worden hierin als volwaardige personen benaderd en ieder binnen de eigen mogelijkheden gehoord en gerespecteerd.

De training Mindfulness bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en een stiltedag. Je krijgt de oefeningen aangereikt tijdens de bijeenkomsten en gaat daarmee in de thuissituatie dagelijks mee aan de slag. Je moet rekenen op een tijdsinvestering van drie kwartier per dag. Het lesmateriaal wordt bij aanvang van de training uitgereikt.

 • De kosten voor particulieren zijn  € 395,- inclusief BTW,  werkmap en audiobestanden. Zakelijk tarief: 595,- ex. BTW
 • Koffie, thee en water zijn gratis gedurende de gehele training.
 • Gedurende de stiltedag wordt er gezorgd voor een uitgebreide lunch. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Als u geïnteresseerd bent in deze training neemt u dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.